Joannas pumpasoppa med rostade mandlar

 

INGREDIENSER

Pumpasoppa:
500 g pumpa. Joanna använde butternut och Hokkaido
2 st rödlök
Färska örter
Rapsolja
Salt
Peppar
2 dl vitt vin
5 dl kycklingfond, använd grönsaksfond för vegetariskt/veganskt alternativ
Salt
Peppar
Ev. vatten

Persiljeolja:
5 dl rapsolja
100 g persilja

Krispig salvia:
100 g smör
20 st salviablad

 

SÅ HÄR GÖR DU:

Pumpasoppa:
Börja med att skala pumpan och gröp ur fröna – spara fröna för att sedan rosta till topping. Dela pumpan i ca 5cm stor bitar och lägg på en plåt.
Skala och dela även löken och lägg tillsammans med pumpan. Gnid in pumpan och löken med ca 2 msk rapsolja, salta och peppra och toppa med färska örter – här valde Joanna 2 kvistar timjan och 5 färska lagerblad.
Baka i nedre delen av ugnen på 175 C i 30 min eller tills mjuka.
Värm vinet i en kastrull tills det fått ett uppkok. Tillsätt kycklingfonden och pumpan och låt koka i 5 min. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och ev mer vatten för konsistens. Toppa med rostad mandel, rostade pumpafrö, persiljeolja och krispiga salviablad.
Servera gärna med nybakt bröd med salviasmör (sparat från receptet) eller ljummen sockerkaka med brynt salviasmör till efterrätt.

Rostade pumpafrön:
Tvätta de pumpafrön du rensat ur pumpan. Blanda med olja och salt och rosta på 175 C i ca 20 min, rör om då och då så de ej bränns.

Persiljeolja:
Hacka persiljan grovt och lägg i en behållare med hög kant så du sedan kan mixa med stavmixer. Värm oljan i en kastrull till 70 C. Häll oljan över persiljan och mixa i 1 min med stavmixer. Sila sedan av oljan och häll upp på flaska. Förvara i kyl för bästa hållbarhet.

Krispig salvia:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt salviabladen och rör runt tills smöret brynts. Ta upp salvian och låt rinna av på papper. Förvara i lufttät burk. Det brynta salviasmöret är sedan gott att antingen baka en sockerkaka till efterrätten med eller gratinera en baguette med.

Receptet kommer från Hällåkra vingård

Fler recept från våra matkreatörer finns här:

Fler recept