• Svenska
  • English
turist@trelleborg.se 0410 - 73 33 20
Sveriges sydspets

55 grader 20 minuter 3 sekunder

Längre söderut än gradtalen i rubriken kan du inte komma i Sverige – om du vill förbli torr om fötterna! Då befinner du dig på ”Utkiken”, utsiktsplattformen på Smygehuk. Smygehuk är belägen öster om Trelleborg och är en flack sandudde som omges av steniga stränder. Strax öster om udden ligger orten Smygehamn.

Från början var det hamnen i Smygehuk som var sydligast men 2007 förlängdes Sverige med en utkiksplattform som du hittar strax intill den östra pirarmen. En gång i tiden höll dock Sveriges sydspets att gå förlorad! Här följer ett utdrag ur novellen ”Sveriges sydspets” av den kände svenske författaren Ivar Lo Johansson, vari huvudpersonen ångrar sitt tilltag att knacka loss den sydligaste spetsen för att använda den som brevpress…

”Jag upptäckte till slut det allra enklaste och det som jag förut i min ruelse inte kunnat komma på. När våren kom och jag utan att väcka några misstankar på nytt skulle kunna visa mig vid Smyge, skulle jag resa dit och sätta fast stenen på dess rätta plats. Jag väntade otåligt. Dagarna gick mycket sakta fram till den dag, då det skulle bli vår.

 

Det var i allra första början av maj jag återsåg den sköna havsbukten där havet självt var som en blå volang, vid själva strandskoningen av vågsvallet kantad med en vit spets, som i sig ännu behöll minnet av vinterns stormar. Båtarna gled fram och åter på sin väg ettdera in i Falsterbokanalen eller ut från den. I fjärran skymtade de större fartygen som inte använt sig av kanalens genväg. Ålfiskarnas stolpar hade farit illa under vintern, de lutade både hit och dit. Och de skulle inte rustas upp förrän man började närma sig en ny ålfångsttid, en ny augusti.

 

Stenen hade jag gömt i min resväska. Den var väskans viktigaste innehåll. Jag var orolig för att någon i sista stund skulle komma på att stjäla den eller kasta bort den som en vanlig sten utan värde.

 

Den första morgonen, när jag såg att bukten var tom på folk, tog jag stenen och den lilla attiralj jag i förväg utrustat mig med och gav mig iväg ut till udden. En stor anslagstavla invid en kiosk förkunnade för de vägfarande, vilken märklig plats landets sydligaste spets verkligen var. 

 

Ingen hade kunnat ana, att den uppgiften under en lång tid varit en lögn. Under nära ett år hade Sverige saknat sin sydspets. Nu skulle riket återfå den.”

 

Detta händer på udden

Läs om evenemangen

KALKINDUSTRIN
Landskapet visar fortfarande spår efter kalkindustrin. Bränningen skedde i så kallade kupolugnar för periodisk drift. Sammanlagt var tio ugnar i bruk. Nio av dem finns bevarade och den äldsta är från mitten av 1800-talet. Den äldsta och största av de gamla kupolugnarna finns kvar. Den ligger mellan Köpmansmagasinet och hamnen. De övriga är belägna nordöst om kyrkbyn Östra Torp.

Läs mer

 

NATUREN PÅ UDDEN
Växt- och djurlivet runt udden präglas av den kalkrika marken. Klapperstenen på stranden har vaskats fram ur berggrunden och du kan hitta fossil av sjöborrar som levde för närmare 100 miljoner år sedan. Här finns salamander, grodor, och paddor, t ex den starkt hotade strandpaddan. På strandängarna mellan Böste och hamnen i Smyge finns en unik population av huggorm, troligen den enda kvarvarande längs Skånes sydkust. Huggormarna är fridlysta.

Alternativ bildtext

”FAMNTAGET”
Ryktet säger att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för Axel Ebbes konstverk Famntaget. Famntaget är placerad i hamnen på Smygehuk där hon sträcker sig utmot havet, med håret böljande i vinden drar hon in havsluften i lungorna och njuter av solens värmande strålar.

KÖPMANSMAGASINET
Köpmansmagasinet byggdes i början av 1800-talet och var en av fyra handelsgårdar i Smygehamnstrakten. Än idag påminner magasinet om Smygehamnsskepparnas storhetstid.

 

HAMNEN
Hamnen som byggdes på 1920-talet var från början ett kalkbrott. Nu är det en av tre gästhamnar i kommunen. Vid hamnens västra del ligger små fiskebodar eller hoddor, som de kallas här, där fiskarna förvarar sina redskap.

UTKIKEN
Vid den östra pirarmen markerar en utsiktsplattform den sydligaste platsen och en kompassros anger avståndet till olika platser i världen.
Utkiken med tillhörande skyltar är en populär plats för en selfie.

Praktisk information inför ditt besök

Buss:
Skånetrafikens buss nr 190 stannar i Smygehuk, hållplats Hamnen.

Toaletter:
En offentlig toalettbyggnad är centralt placerad i området. Toaletterna är gratis och byggnaden innehåller 4 st wc samt 1 HCP-wc. Det finns även möjlighet för tömning av latrin. Toaletterna är inte öppna dygnet runt.

Mat:
4 olika matställen finns i området. Allt från rökt fisk till glass.

Turistinformation:
Smygehuk turistinformation – Smygetorp ligger i hamnen.
V 18-21 lör-sön 11.00-16.00 (lunchstängt 12.30-13.00)
1/6-2/9 mån-fre 10.00-18.00, lör-sön 11.00-18.00 (stängt 12.30-13.30)
V 36-39 lör-sön 11.00-16.00 (lunchstängt 12.30-13.00)

Smygehuk på Instagram