Mat på skånska - Ingrids Äggakaga

Äggakaka är en traditionell skånsk maträtt som till viss del kan liknas vid kolbulle eller ugnspannkaka, och som serveras med stekt fläsk och lingon.

Äggakaga är en riktig skånsk husmansklassiker! Variationen är dock stor – varje skånsk by värd namnet har sin egen version. Här får du recept på Smygehukprofilen Ingrid Johanssons äggakaga med fläsk och lingon. Den har hon till och med lagat i TV tillsammans med Per Moberg som sedan fick ta sig en lur på hennes kökssoffa!

INGREDIENSER:
5 dl mjölk
5 st ägg
2 dl mjöl
1 tsk salt
Rimmat fläsk
Lingonsylt

 

GÖR SÅ HÄR:
Stek fläsket och använd fettet för att få extra smak på äggakakan. Ta upp fläsket ur stekpannan och håll det varmt.
Blanda mjöl, ägg, mjölk och salt och häll smeten i den heta stekpannan. Rör om tills allt har stelnat.
Vänd äggakakan och stek färdig ca 5 minuter.

 

 

 

 

 

 

OM INGRID
Ingrid Johansson lär ha bakat över 50 000 äggakagor! Det började för 20 år sedan då hon blev
ombedd att baka äggakaka under ett matevenemang i Smygehuk.

”– Traditioner är så viktiga, grunden till all matlagning ligger i de gamla recepten, och alla älskar
äggakakan, säger hon, både barn och vuxna. Barnen är glada i den, den påminner ju om pannkakor,
och det salta fläsket tycker de är gott. Många i den äldre generationen har ett stort intresse i
äggakakan, det finns mycket nostalgi och många minnen i rätten”, berättar Ingrid.

Själv lärde hon sig att baka äggakaka av sin farmor och de flesta i den äldre generationen kunde
konsten.

”– De var ofta många runt bordet och äggakakan är bastant och mättande till de hårt arbetande
gårdsfolket.”

Förr i tiden värpte inte hönsen ägg på vintern så då var äggakakan en festmåltid som ställdes fram
vid gillen. När man sen fick tillgång till ägg året om fick den smeknamnet en ”husmors räddning” –
en äggakaka kunde man alltid svänga ihop när man fick oväntat besök! Ägg, mjöl, mjölk och fläsk
fanns alltid i skafferiet.

”– Baka, säger Ingrid, det är så det heter, den bakas, den gräddas inte. Så har det alltid hetat. Ännu en
viktig kunskap att föra vidare till de yngre.”