Mat på skånska - Brännesnuda

“Rejält med riven pepparrot gör att den här köttsoppan bränner till duktigt i näsan!” Eller i ”snudan” som en riktig skåning skulle uttrycka det. Brännesnudan är en skånsk husmansklassiker som tyvärr fallit lite i glömska. I denna värmande soppa använder du dig av rimmat sidfläsk och generösa mängder kål och rotfrukter. En riktig vinterrätt.
Ingredienser (4 personer)

1,5-2 kilo rimmad bog
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1/4 vitkålshuvud
4 morötter
2 gula lökar
1 palsternacka
1⁄2 rotselleri
1 purjolök
1 knippe persilja
1,5 l vatten
100 g smör
1 dl havregryn
Pepparrot
Salt och peppar

Gör så här:

Skala och dela två morötter och två lökar i mindre bitar.
Koka dessa tillsammans med bogen och kryddorna i cirka åtta timmar eller tills köttet släpper från benet. Skumma av under tiden.
Lyft upp bogen och skilj köttet från benet.
Skär köttet i tre centimeterstora kuber.
Sila fonden och koka upp igen tillsammans med två färska morötter, purjolök, palsternacka, rotselleri, vitkål och persilja. Koka i ungefär tio minuter. Grönsakerna ska fortfarande ha tuggmotstånd.
Tillsätt smör och havregryn. Låt koka i ytterligare två minuter.
Servera köttet med spadet innehållande alla grönsakerna och tillsätt finriven pepparrot vid servering (som bränner till i ”snudan” av pepparroten, därav namnet brännesnuda).
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna tillsammans med dillkokt och smörvänd potatis