Grönby julspjäll

INGREDIENSER

800 gram svålfri fläsksida
3 tsk havssalt
1,5 tsk socker
2 tsk nymald/krossad svartpeppar
0,5 tsk fänkålsfrö
10 krossade kryddnejlikor
3 msk färsk, riven ingefära
1 msk rivet apelsinskal
4 pressade vitlöksklyftor

Såhär gör du:

Blanda alla kryddor och gnid in fläsksidan noga.
Lägg i plastpåse i kylen 3 dygn och vänd paketet varje dygn.
Ta ut fläsksidan ur påsen torka försiktigt med hushållspapper, lägg i eldfast form och baka i ugn  120˚C ca 1,5 tim eller tills den känns helt mör när man sticker en tandpetare i den.
Låt svalna och kan förvaras i kyl en vecka.

TILLBEHÖR

Gräddstuvad grönkål
300 gram grönkål
100 gram purjolök
4 dl vispgrädde, 40%
4-6 kokta skivade potatisar
1 msk smör
salt & nymalen svartpeppar

Repa grönkålen och dela i bitar. Blanchera genom att doppa kålen i kokande saltat vatten några
ögonblick och rinna av i sil.
Låt grönkål, purjo och potatis värmas i en kastrull med smör utan att ta färg. Häll på grädde och
koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar

Grönkåls chips
200 gram grönkål
1 msk olivolja
salt

Repa kålen som ovan. Blanda noga med olivolja. Värm på plåt i varmluftsugn under galler så kålen
inte blåser iväg, ca 130˚C ca 5 min eller tills kålen känns krispig. Salta lätt. Kan förvaras torrt ett
par dagar.

Colman´s glaze
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 dl Colman´s senapspulver
1 nypa salt

Blanda alla ingredienser i kastrull och låt sjuda under omrörning tills sockret smält.
För servering skär fläsksidan i grova skivor och stek/värm i grillpanna, pensla med glaze och
servera med kålen.

 

Till ca 4 personer.

Receptet kommer från Grönby Chark 

Fler juliga recept från Trelleborg finns här:

Pärlans gravade lax