Cykla på Skånes sydkust

Härliga cykelturer runt Trelleborg och Smygehamn

Trelleborg stad har ett väl utbyggt cykelvägnät med många fina cykelbanor, där det mesta ligger inom cykelavstånd. Med utgångspunkt från Trelleborg och Smygehuk har personalen på Trelleborgs turistcenter tagit fram 4 härliga cykelturer där du blir guidad till kultur, historia och besöksmål utmed vägen. Terrängen är varierad med stränder och strandängar, vidsträckta slättlandskap med åkrar och pilealléer och kuperat skog- och backlandskap. Ta cykeln och ge dig ut på upptäcktsfärd i Trelleborgs vackra omgivningar.

Ladda ner din cykelkarta

$

Bodarpsturen

27 km – Blå slinga

$

Virestadsvarvet

25 km – Röd slinga

$

Stora Smygerundan

55 km – Svart slinga

$

Lilla Smygerundan

25 km – Grön slinga

Cykla vidare genom Skåne

Från Trelleborg kan du även följa ett flertal olika större cykelleder genom Skåne, som alla bjuder på en mängd upplevelser genom en varierande natur. Lederna följer mestadels cykelbanor men även mindre trafikerade vägar inne i landet. Vägarna håller hög standard och är lågt trafikerade.

Sydkustleden (Röd skyltning)

Sydkustleden är en av Sveriges tre nationella cykelleder för turism och rekreation. Tillsammans med Kattegattleden (Helsingborg-Göteborg) och Sydostleden (Växjö-Simrishamn) bildar de cirka 90 mil sammanhängande cykelled av hög standard. Huvudsträckningen går mellan Simrishamn-Ystad-Trelleborg-Skanör/Falsterbo-Malmö-Landskrona-Helsingborg.

Ladda ner karta över Sydkustleden här

Sverigeleden (Grön skyltning)

Sverigeleden startar på Konstinentgatan mitt emot Trelleborgs centralstation. Det är en nästan rikstäckande cykelled som passerar alla Sveriges landskap förutom Gotland. Leden går på allmänna vägar, mestadels på asfalt, och är uppdelad i en huvudled och ett antal alternativa leder. I Trelleborgs kommun går leden till stor del på cykelväg. Sverigeleden är skapad av Svenska Cykelsällskapet.

Läs mer här.

 

Gula leden (Gul skyltning)

Den gula leden är Trafikverkets skyltning. Leden går mellan Trelleborg, Svedala och Staffanstorp.

Ladda ner kartan här

Parkering, pumpar och laddstationer

Vid Trelleborg C kan du ställa din cykel i en av de nästan 500 cykelparkeringarna. De flesta platserna finns under tak och det finns gott om parkeringar för ramlåsning.

Pumpa din cykel i någon av stadens cykelpumpar när du vill. Pumparna finns centralt placerade vid Trelleborg C och vid toaletterna på Stortorget. Pump finns även i Smygehuk vid hamnen samt vid toalettbyggnaden.

Du kan ladda din cykel kostnadsfritt vid Turistinformationen i Smygehuk.

Hyr din cykel

Vill du ge dig ut på cykeläventyr men saknar cykel? Inga problem, här hittar du till närmsta cykeluthyrare. Bor du på hotell, vandrarhem eller B&B? Ibland finns det cyklar att låna.

Fribergs cykel

Hedvägen 123, Trelleborg

Beddinge cykeluthyrning

Östrabovägen 43-0, Beddingestrand

Hyr en hoj

Trelleborg Strand Camping