Traditionell Gåsamiddag på Sydkusten
En Smakrik Resa Genom Skånsk Matkultur
Gåsamiddag är en tradition som hyllar helgonet Sankt Martin, som var biskop av Tours. Han hade gåsen som symbol och firas den 10 november när gässen är redo för slakt. Mårtensafton var en viktig högtid på medeltiden och traditionen att äta gås spred sig från Frankrike till Sverige och Skåne. Till en klassisk gåsamiddag används alla delar av gåsen. Middagen börjar med en sötsyrlig svartsoppa av gåsblod och gåsbuljong, väl kryddad med frukt, rödvin och kryddor som kryddnejlika, ingefära och en rejäl skvätt konjak. Till soppan serveras krås av hals, lever, hjärta, kräva och vingar. Gåsen är huvudrätten och äts med inkokta äppelskivor, katrinplommon, kokt potatis, brysselkål, rödkål och en krämig sås. Middagen avslutas med äppelkaka, som är en klassisk skånsk dessert både på en gåsamiddag och vid ålagillen.
Här kan du äta Gåsamiddag
Här kan du äta Gåsamiddag i Trelleborg med omnejd. Innan du planerar ett besök, läs alltid aktuell info på respektive restaurangs hemsida eller sociala kanaler.
Ring och boka ert bord för att vara säkra på att det finns plats. Med reservation för ev. fel och ändringar.
Ängavallen, Håslöv
Serveras från den 31 oktober till den 22 november i sällskap på fler än 15 gäster.
Läs mer här