Gruppresor

i Trelleborg 2020

Besök sydliga Trelleborg och upplev det genuina Skåne !

Trots att Covid19 i dagsläget gör sommarens resor och utflykter osäkra vill vi ge några tips till dig som planerar upplevelser på den skånska sydkusten. Trelleborg bjuder sommartid på en kontinental känsla och både i staden och på den omkringliggande landsbygden finns ett brett utbud för gruppresor. Här får du våra bästa tips!

Vikingaborgen Trelleborgen med museum, vikingagård, långhus, café och butik ligger  centralt i Trelleborg. Sommartid möter du moderna vikingar i långhuset. I utställningen ”Öga mot öga”Trelleborgs museum börjar du din resa i vikingarnas Trelleborg och färdas bakåt i tiden. Se filmen om Trelleborgen här. 

Tullstorpsstenen är en runsten på Tullstorps kyrkogård. Den anses vara en av Skandinaviens vackraste bild- och runstenar. Tullstorpsstenen är fullständigt unik
och minnesmärket är nästan i paritet med nationalmonumentet och världsarvet Jellingestenarna i södra Jylland. Dessa runstenar är alla från Harald Blåtands tid från 960- till 980-talen då Danmark enades och kristnades​.Stenen står inne på kyrkogården där du också hittar en rundvandring som lär dig mer om stenen och Söderslätt på vikingatiden.

Trelleborg city bjuder på en kontinental känsla med vajande palmer, frigående påfåglar, butiker och serveringar. Trelleborgs stadspark är en lummig oas mitt i staden. Här finns det gamla vattentornet med stort café och sommartid ges det utomhuskonserter i parken. I City finns även ett stort antal offentliga konstverk att beskåda. Alla konstverk finns i en tryckt bok samt även i appen Konstvandring- En konstvandring i Trelleborg. Du kan även kan få visning på museets Kulturmagasin! Grunden till museets samlingar lades redan 1898, och under åren har det blivit till en fantastisk samling på många tusentals föremål från Trelleborg och Söderslätt.

Trelleborgs museiutbud erbjuder både bredd och variation:
Trelleborgs museum
Axel Ebbes konsthall
Borgquistska Hattmuseet
Sjöfartsmuseet

Landsbygden runt Trelleborg kallas ibland det skånskaste skånska. Här hittar du natur, historia, kyrkor, lokala produkter och unika besöksmål. Agda’s Countryshop längsmed väg 9 har ett brett utbud av inredning och presenter till outletpriser i ett gammalt stall. Hallongården lockar med unika hallonprodukter i café och gårdsbutik samt självplock under säsong.
Slättarps Gård är en mötesplats mitt på slätten med butik, café, restaurang och showroom. Ullahills Magasin med sitt natursköna läge, erbjuder café, butik, kurser och föreläsningar. Hos Galleri Alma hittar du konst och keramik i härlig, lantlig miljö.

I Jordberga norr om Trelleborg ligger Jordberga slott och park. Parken på Jordberga är av engelsk typ och anlagd under mitten av 1800-talet. Slottet och parken visas av ägarna för förbokade grupper.

Den skånska klassikern Smygehuk med rökeri, caféer, glasskiosk, shopping, sevärdheter och ett fylligt sommarprogram. Köpmansmagasinet på Smygehuk fylls med lokalt konsthantverk under sommaren. Vid hamnen finns en skylt med avståndsangivelser till några europeiska huvudstäder och till Treriksröset. Skylten är en populär ”selfie-spot”.  Ryktet säger att skådespelerskan Uma Thurmans mormor stod modell för Axel Ebbes konstverk Famntaget. Famntaget är placerad i hamnen på Smygehuk där hon sträcker sig mot havet, med håret böljande i vinden drar hon in havsluften i lungorna och njuter av solens värmande strålar. Smygehus Havsbad ligger öster om udden och lockar med lokalt kök och underbar havsutsikt.

Se filmen om Smygehuk här.