Smaker från Sydkusten

Slättens skafferi

Närheten till Östersjöns salta vågor och kopplingen till den europeiska kontinenten lovar både nyfångat och hippt på tallriken. Slättens skafferi är dessutom fyllt till brädden med lokalt och närodlat. Våra lokala matkreatörer hämtar inspiration från såväl tradition som nyskapande mattrender och serverar ljuvligheter för alla smaker. Du hittar det mesta från traditionell skånsk mat till nytänkande hantverkspizzor. Öl, vin och ekologisk läsk kompletterar det närproducerade sortimentet.

Guider till slättens smaker

Den bördiga slätten som omger Trelleborg heter Söderslätt. Här finns tusenåringa traditioner av odling, förädling
och mathantverk. Det är inte så konstigt, den bördiga jorden är toppklassad och det mesta spirar och gror i den näringsrika
myllan. Här har vi samlat våra bästa smakställen och platser med självplock på två översiktliga kartor.

Hitta till självplock

Det finns väl inget härligare än att känna solen i ansiktet och jorden under fötterna ute i blomsterfält och odlingsland! Plocka i stora lass för att sylta, safta och frysa in. Låt kreativiteten flöda och välj noga ut blommorna till fredagsbuketten. Här har vi samlat självplockningstips till dig som verkligen vill omfamna den skånska närheten mellan jord och bord.

Ladda ner självplockskartan här. 

Få koll med smakkartan

Böljande sädesfält, havets skatter och skogens guld. Raps, potatis, rovor och rötter. Bär och svamp, sill och fasan. Trelleborg omges av landsbygd som kallas Sveriges kornbod, och där råvarorna finns – där finns även kockarna. Slå dig ner vid ett dukat bord eller köp med dig råvaror och lokala produkter hem, njut av snillrik pizza eller en enklare fika.

Ladda ner smakkartan här.

Stort utbud & variation

Det finns mycket att upptäcka hos våra duktiga mathantverkare. Oavsett om du vill slå dig ner vid ett dukat bord
eller ta en enklare fika så hittar du något som passar. Missa inte det breda utbudet av lokala producenter. 

Restauranger

Fira med släkt och vänner eller förgyll vardagen med ett restaurangbesök i citymiljö, längs havet med bästa utsikten, eller på den bördiga slätten.

Se en lista på restauranger här. 

Caféer

Ta en paus på utflykten och ladda batterierna på något av våra många caféer. Njut av bröd, kakor
och bakverk – ofta ljuvligt hembakat.  

Se en lista på Cafeér här

Lokala produkter

En korg med lokalproducerade godsaker är perfekt när du vill skämma bort någon du tycker om – eller dig själv! Här hittar du ett brett utbud.

Se en lista på våra lokala producenter här. 

Grönby Chark

Mitt ute i det bördiga landskapet, omgivet av åkrar, betesmark och fågelsjöar, ligger Grönby Chark – vinnare av Visit Trelleborgs Guldpalm 2021. Här köper du handgjorda charkuterier med dig hem, eller slår dig ner och njuter på plats. Den hungrige väljer en vedungsbakad pizza toppad med handplockade godsaker från charken och annat gott. Tänk på att de populära pizzorna måste förbokas.

Läs mer om Grönby Chark här. 

Hällåkra vingård

Norr om Trelleborg, där backlandskapets natursköna kullar möter Söderslätt, ligger Hällåkra Vingård. Här odlar familjen Hansson, femte generationen på gården, vindruvor som blir till röda, vita, mousserande och söta viner. Ta en promenad i vinfältet, njut av lokal dryck och mat i Vinoteket eller boka en guidning och provning med vinbonden själv. I odlingen hittar du även äpplen till John Taylors Dryg Cider och blommor för självplock.

Läs mer om Hällåkra vingård här.

Hallongården

Hallon är det röda, pulserande hjärtat i Hallongårdens verksamhet. Detta är ett härligt utflyktsmål för familjen med gårdsbutik och café som serverar hallongodsaker mm året runt. Sommartid erbjuds självplock av hallon, jordgubbar och andra bär och du kan hälsa på gårdens djur. Hallon hittar du i såväl traditionell marmelad- och syltform, som i ketchup, dessertsås och goda drycker.

Läs mer om Hallongården här.

Recept från lokala matkreatörer

Tradition varvas med nyskapande hos slättens smakkreatörer.
Här bjuder nåra av våra duktiga mathantverkare på sina bästa recept. Vågar du prova? Vi vill gärna se resultatet!
Ta en bild på din smakkreation och tagga oss med #visittrelleborg i sociala media.

Annas knäckiga hallonpaj

Anna på Hallongården plockar hallon direkt från fältet och toppar de läckra bären med ett knäckigt pajtäcke. Servera med en generös klick vaniljsås och en rykande kopp kaffe eller te.

Annas recept

Simons blomkålssoppa

Weinbergs på Idala gård är en klart lysande stjärna på Skånes gastronomiska himmel. Simon serverar gärna en smakrik blomkålssoppa i den familjära gårdsbistron.

Simons recept

Slättarps tryfflar

I cafédelen på Slättarps gård finns många godsaker. Vill du testa att göra någon av dem själv, tipsar gårdens barista om en smakrik tryffel som sätter guldkant på vilken middag som helst.

Slättarps recept