Trelleborg befinner sig på en spännande utvecklingsresa. Där vill Citysamverkan med Visit Trelleborg att även centrumkärnan utvecklas. Tillsammans är vi säkra på att kommuninvånarna har många goda idéer som kan bidra till att locka fler till ett attraktivt centrum. Därför öronmärks 1 600 000 kr för att under 2022 förverkliga goda idéer.

Tack för ert engagemang! Roligt att så många svar kom in. 37 förslag fick vi och eftersom vissa av förslagen liknade varandra har en del slagits ihop.

En styrgrupp har gått igenom alla förslag och delat upp dem i tre kategorier:

  • Passar perfekt som Mitt [i] City-projekt (de elva förslagen som nu är röstningsbara)
  • Görs/finns redan i dag
  • Vidarebefordrar till Tekniska serviceförvaltningen då det kräver fler resurser

Ta nu chansen – påverka resultatet genom att rösta på de förslag som ni anser skapar de bästa förutsättningarna för centrumkärnan och cityhandeln.

Här presenterar vi de förslag som går att rösta på, så nu är det upp till er!

Ni kan rösta en gång och omröstningen pågår fram till 31 mars.

Inkomna förslag

Förslag 1

Pop Up-vernissage

Konst i tomma lokaler med sommarjobbare

Samla konst från lokala producenter i tomma affärslokaler. Konstnärerna kan man söka via föreningar, i sociala medier och lokalpress. I lokalen kan besökare få särskilda erbjudanden från närliggande butiker och smakställen.Om man avser att göra detta till ett projekt som är längre än den tid som konstnärerna själva kan närvara skulle eventuellt kommunen kunna anställa sommarjobbande ungdomar tiden mellan öppning och stängning. Dessa kan förmedla kontakt mellan besökare och konstnärer samt hänvisa till exempelvis kaféer, restauranger och InfoPoints.

Förslag 2

Chilla i city

Skapa gröna oaser för paus i vardagen

Skapa oaser i centrumkärnan med palmer, sittplatser och bord. En grön oas är rofylld och där kan jag vila, träffa någon, samtala eller bara njuta av oasen som till skillnad från kullersten och hus upplevs som ”en hägring”. Här kan jag också dricka vatten och till och med ta av mig skorna om jag vill känna det mjuka underlaget.

Precis jämte mig passerar folk förbi på väg till ett möte eller en butik. Vardagsstressen finns precis  intill men de som väljer att pausa i oasen stressar ner och njuter en stund. Kanske finns det till och med ett par böcker i ett samarbete med biblioteket.

Förslag 3

Mer återbruk till folket

Regelbunden loppis och knalleplatser

Stortorget är stadens hjärta och kan utnyttjas bättre. Loppis är ett alternativ för föreningar och privatpersoner. Det ska vara regelbundet och till en låg kostnad (styrgruppens notering: För närvarande är platserna på Stortorget kostnadsfria).

Återbruk är rätt i tiden och mycket populärt. Alternativ plats är gågatan och Rådhustorget, men där ska man under sommaren också kunna sälja knalleplatser – till en vettig kostnad. Jag tror att detta kan locka besökare från andra orter och att det säkert uppskattas av trelleborgarna.

Förslag 4

Konsthuset Live

Gör rådhuset till utställningslokal

Gör om rådhuset med tillbyggnad till utställningslokaler. Hela innergården framför rådhuset kunde konsthantverkare på valda årsdelar få tillgång till utomhus. Konstnärer från när och fjärran ska lockas hit samt inte minst lokala konstnärer ska få möjlighet att hyra in sig för utställningar.

Detta kan bli riktigt bra och förslagsvis bekostas delvis av sponsorer. 

Förslag 5

Made in Trelleborg

Sommarlokal för ortens hantverkare

En sommaröppen butik för ortens hantverkare av olika slag. Där ortens hantverkare kan sälja sina alster. Skulle säkert bli jättepopulärt för många gillar egentillverkade saker. De tilltalar folksjälen och är mysiga att titta.

Om kommunen står för lokalen kan hantverkarna göra en liten vinst vilket skulle vara väldigt uppskattat för försäljningstillfällena är inte så många (styrgruppens notering: Under förutsättning att en förening eller flera tillsammans ansvarar för butiken och försäljningen).

Förslag 6

Mattrampet tur & retur

Cykeltur med smakstopp

Ett trevligt sätt att umgås på och som gynnar ”mat/fika-ställen”. Går att genomföra på privata cyklar. Få med så många ”mat/fika-ställen” som möjligt så det finns ett stort utbud på smakställen. Vet många som gillar detta koncept och det funkar bra året runt. Priset beror på hur många smakstopp som ska ingå och om det ska vara tillgång till hyrcykel eller man har privat cykel (styrgruppens notering: Smaka på Trelleborg där gästerna promenerar arrangeras redan, därför gäller detta förslag cykel).

Förslag 7

Frostdrömmar

Minivinterland i Stadsparken

Skapa ett minivinterland i Stadsparken. Bygg en isbana framför scenen så som Malmö Folkets park har gjort. Uthyrning av skridskor på eftermiddagar och kvällar. På helgerna är där julbodar som säljer lokala hantverk, varm choklad med mera (styrgruppens notering: Under förutsättning att det finns någon förening eller konsthantverkare som vill och kan). Få lokala affärer att hyra bodar så att de kan visa upp sitt sortiment under denna tid.

För dem som vill se på ska det finnas bra med sittplatser – kanske till och med utevärmare på vissa ställen.

Förslag 8

Lysande upplevelser

Mysig ljuspromenad i Stadsparken

Utnyttja att vi har en fin stadspark! Skapa en mysig ljuspromenad under december månad. Markera tydligt gångvägarna med juleljus, ha olika teman i olika delar av parken. Häng ljusnät över gångvägarna, till exempel över bron vid fåglarna.

Ha en stor fin gammal brevlåda vid gamla eken där barn kan lämna sin önskelista till Tomten. Gamla som unga kan ta en promenad i vintermörkret.

Gör en sak av det och tänd allt på en och samma gång när det är lykttändning på skyltsöndagen.

Förslag 9

Skrämmande kul

Halloweenrunda i Stadsparken

Anordna en ”halloween-runda” i Stadsparken som arrangeras hela oktober eller veckorna kring halloween. Utsmyckning i parken med pumpor, barnvänliga med lite läskiga tillbehör och belysning. Man kan ha en pumpa-tävling där privatpersoner karvar pumpor som står utställda i parken och man får rösta på sin favorit. Något som lockar allmänheten att dröja sig kvar i city efter att inköpen är avklarade. Eller ännu bättre; ha Stadsparken som dragpunkt och man passar på att handla lokalt samtidigt.

Förslag 10

Softa på torget

Skapa ett levande Stortorg

På Stortorget borde det finnas en så kallad Farmers market, kanske varje lördag eller varannan minst. Där lokala företag/personer kan sälja sin produkter.

Välkomna konsumenterna och besökarna med stora svepande och tilltalande solsoffor som i exempelvis centrala Lund. Finns även fina snurrbara enkelsolstolar som man kan sätta ihop som grupp. Placering på Stortorget och i Stadsparken alternativt Rådhustorget.

Förslag 11

Klara färdiga: Lek!

Aktiviteter för äldre barn och vuxna

Utöka utbudet i Stadsparken med en hinderbana och en klättervägg för att locka familjer med barn som är äldre än fyra år och där nuvarande lekplats blivit för ”barnslig”. Detta uppmuntrar till rörelse och innan eller efter lek går familjen och fikar eller gör ett ärende i någon butikerna.

Till detta kan roliga minigolfbanor placeras på olika platser på Stortorget under sommaren, och de tas in under vintern. Det vore också trevligt med en kiosk där.

Röstningen är avslutad.