Från kust till böljande backar

Ute är det nya inne

Alla mår bra av att vara ute och andas frisk luft. I Trelleborg är naturen nära och tillgänglig. Från sydkustens långsträckta stränder, över den bördiga slätten, till det böljande och lummiga backlandskapet i norr – den varierande naturen är ett äventyr för sig. Använd naturen för pulshöjande aktiviteter eller som inramning för lugn och ro. Kanske gillar du att fotografera? Viktigaste är – ta dig ut och njut – på dina villkor.

Från kust till ås

35 kilometer kust, Söderslätts bördiga mylla och ett lummigt sjö- och backlandskap. Så olika, men ändå med samma välkomnande känsla och öppenhet. Här är det nära till sköna naturupplevelser.

Sydkusten

Att färdas längs Sveriges sydligaste kustremsa är en varierad upplevelse. Kusten kantas av mysiga fiskelägen, småbåtshamnar och strandängar, men även Trelleborgs stad med service, shopping och upplevelser. Naturligtvis hittar du badplatser, såväl populära strandhäng som intima smultronställen. Skåre och Gislövs hamn är  pittoreska pärlor med fiske och båtliv, men kronan på verket är ändå Smygehuk – Sveriges sydligaste udde.  

Söderslätt

Söderslätt är namnet på den platta och bördiga slätt som breder ut sig i runt Trelleborg. Här lever myten om den skånska landsbygden upp till sig själv. Du möter ett sagolandskap med mysiga byar, vackra pilealléer, korsvirkeshus, vidsträckta åkrar och skånelängor i parti och minut. Historiens vingslag förvaltas i de livsdrömmar i form av caféer, gallerier och gårdsbutiker som tagit plats i många av de gamla gårdarna.

Romeleåsen

I norr övergår det platta Söderslätt i Romeleåsens böljande backlandskap. Landskapet fick sin form under den sista istiden då marken trycktes ihop och formade kullar och dalar. Här hittar du Gabeljung med strövvänliga bokskogar, betesmarker, kärr och småvatten. Den lummiga bokskogen lockar många fåglar under höstens flyttfågelsträck, då de samlar sina krafter innan de ger sig ut över slätten och Östersjön.

 

Sälspaning

I Skåre väster om Trelleborg ligger ett marint reservat. På hösten samt januari-mars ligger det ofta sälar och vilar sig på stenarna. Det är nästan uteslutande knubbsälar och de kommer från den stora kolonin på Måkläppen. Ta kikare med dig och spana! Tänk på att inte gå för nära och inte störa. Det finns även ett utkikstorn om du vill se lite bättre. Tornet ligger väster om hamnen. En riktigt mysig naturupplevelse för hela familjen.

Läs mer här.

Cocoon

Sommaren 2022 hade Trelleborgs kommun tillsammans med Svedala kommun och Malmö Stad äran att bli utvalda för sommarens Arknat Festival. Själva festivalen tog plats vid Köpmansmagasinet på Smygehuk där de arkitektstuderande skissade, planerade och byggde vindskydden. Tre unika vindskydd konstruerades och placerades ut vid kalkugnarna i Östra Torp, Eksholmsjön och i Torups rekreationsområde Bokskogen.

Läs mer här.

.

Platser för uteliv

Det finns många gröna ytor i och runt Trelleborg och hela fyra naturreservat. Du hittar t o m ett marint naturreservat med snorkelled för dig som föredrar livet under ytan.

Albäckskogen

Albäck är ett rekreationsområde eller en stadsnära skog som såg dagens ljus under 1920-talet då den anlades som nödhjälpsarbete. Sedan dess har området varit ett populärt utflyktsmål för stadens befolkning. De senaste åren har Albäck vuxit med våtmarker, betande djur och nya rekreationsytor. Här finns en äventyrslekplats, Matteslinga grillplatser, elljusspår och discgolfbana. I sommar invigs nya banor för mountainbike.

Läs mer om Albäck 

 

Naturområden

Det finns fyra naturreservat med unika miljöer runt Trelleborg och längs med sydkusten. Ett besök på Dalköpinge ängar, Beddinge strandhed eller Fårabackarna berikar dagen oavsett om du vill studera flora och fauna eller bara andas frisk luft. Utanför Skåre finns även ett marint naturreservat med en skyltad snorkelled under ytan och strax intill hittar du Maglarps sandtag med solitära bin och backsvalor.

Hitta fler naturområden

Cathrines naturpärlor

Få brinner så mycket för den natur och de naturvärden som omger Trelleborg som Cathrine Ek, kommunekolog. Visit Trelleborg har samlat hennes bästa tips och lustfyllda naturupplevelser i en inspirerande artikel.

Till pärlorna.

Smyge kärr

Smyge kärr är Sveriges sydligaste grodrike. Det lilla kärret med den stora naturen! Häng med Mirja Ullvig på en tur ut i kärret i Smygehamn.