Njut av slättens naturliga skönhet

Utforska, andas &

upplev i Trelleborg!

Alla mår bra av att vara ute och andas frisk luft. I Trelleborg är naturen nära och tillgänglig. Från Sydkustens långsträckta stränder, över den bördiga slätten, till det böljande och lummiga backlandskapet i norr – den varierande naturen är ett äventyr för sig. Använd naturen för pulshöjande aktiviteter eller som inramning för lugn och ro. Kanske gillar du att fotografera?

Viktigaste är – ta dig ut och njut – på dina villkor.

Från kust till ås

Slättens natur

Sydkusten

Att färdas längs Sveriges sydligaste kustremsa är en varierad upplevelse. Kusten kantas av mysiga fiskelägen, småbåtshamnar och strandängar, men även Trelleborgs stad med service, shopping och upplevelser. Naturligtvis hittar du badplatser, såväl populära strandhäng som intima smultronställen. Skåre och Gislövs hamn är  pittoreska pärlor med fiske och båtliv, men kronan på verket är ändå Smygehuk – Sveriges sydligaste udde.

Slättens natur

Söderslätt

Söderslätt är namnet på den platta och bördiga slätt som breder ut sig i runt Trelleborg. Här lever myten om den skånska landsbygden upp till sig själv. Du möter ett sagolandskap med mysiga byar, vackra pilealléer, korsvirkeshus, vidsträckta åkrar och skånelängor i parti och minut. Historiens vingslag förvaltas i de livsdrömmar i form av caféer, gallerier och gårdsbutiker som tagit plats i många av de gamla gårdarna.

Jenny Brandt, skogen

Romeleåsen

I norr övergår det platta Söderslätt i Romeleåsens böljande backlandskap. Landskapet fick sin form under den sista istiden då marken trycktes ihop och formade kullar och dalar. Här hittar du Gabeljung med strövvänliga bokskogar, betesmarker, kärr och småvatten. Den lummiga bokskogen lockar många fåglar under höstens flyttfågelsträck, då de samlar sina krafter innan de ger sig ut över slätten och Östersjön.

 

Cocoon

Sommaren 2022 hade Trelleborgs kommun tillsammans med Svedala kommun och Malmö Stad äran att bli utvalda för sommarens Arknat Festival. Själva festivalen tog plats vid Köpmansmagasinet på Smygehuk där de arkitektstuderande skissade, planerade och byggde vindskydden. Tre unika vindskydd konstruerades och placerades ut vid kalkugnarna i Östra Torp, Eksholmsjön och i Torups rekreationsområde Bokskogen.

Läs mer här

.

Platser för uteliv

Albäckskogen

Albäck är ett rekreationsområde eller en stadsnära skog som såg dagens ljus under 1920-talet då den anlades som nödhjälpsarbete. Sedan dess har området varit ett populärt utflyktsmål för stadens befolkning. De senaste åren har Albäck vuxit med våtmarker, betande djur och nya rekreationsytor. Här finns en äventyrslekplats, Matteslinga grillplatser, elljusspår och discgolfbana. I sommar invigs nya banor för mountainbike.

Läs mer här 

 

Naturområden

Det finns fyra naturreservat med unika miljöer runt Trelleborg och längs med Sydkusten. Ett besök på Dalköpinge ängar, Beddinge strandhed eller Fårabackarna berikar dagen oavsett om du vill studera flora och fauna eller bara andas frisk luft. Utanför Skåre finns även ett marint naturreservat med en skyltad snorkelled under ytan och strax intill hittar du Maglarps sandtag med solitära bin och backsvalor.

Läs mer här

Cathrines naturpärlor

Få brinner så mycket för den natur och de naturvärden som omger Trelleborg som Cathrine Ek, kommunekolog. Visit Trelleborg har samlat hennes bästa tips och lustfyllda naturupplevelser i en inspirerande artikel.

Hitta pärlorna här

Smyge kärr – groddjurens rike