Välkommen att shoppingvandra med Citysamverkan och Visit Trelleborg!
Vi guidar dig mellan kultur, lokal historia och shopping i Trelleborg. Kartan och en guide (samma text som nedan) finner du som pdf:er på denna sida.

Rundan är cirka 5 kilometer och den börjar och slutar på Centralstationen. Här är också start och mål på Skåneledens nord/syd-led, pilmgrimsväg och nationella cykelleden Sydkusten. Så, det finns många anledningar att även ta med sig cykeln och övernatta hos oss.

Tips 1: Du kan hyra cykel hos Dannegården (stopp 19) och det fungerar alldeles utmärkt att vända på rundan. Tänk på att det är cykelförbud på gågatan.
Tips 2: Direktlänkar till alla shoppingtällen som vi nämner hittar du HÄR.

1. Ta en titt på byggnaderna runt om kring dig. Centralstationen, den gamla tullkammaren och posthuset ger en bild av hur arkitekturen i Trelleborg såg ut vid sekelskiftet 1800-1900. Vandra norrut, mot korsningen Kontinentgatan/Östergatan/Algatan/Österbrogatan. Här hittar du ditt första fotostopp, på din vänstra sida: ”Nästan halvvägs”, en drygt 13 meter hög stolpe med en man i naturlig storlek. Konstverket är gjort i brons av den uppskattade Trelleborgskonstnären Fred Åberg.

2. Gör en avstickare in på Östergatan. Precis intill Scorett ligger Trelleborgs minsta restaurang, Stulna Bestick, som i fjol utsågs till Årets Smakställe. På lunchen serveras husmanskost och särskilt populär är Maggans magiska kålpudding! Föredrar du asiatisk mat ligger Restaurang Thai Basilika mittemot och Mr Sushi Mrs Bowl på Kontinentgatan. På Östergatan kan du också kolla in Art & Crafts häftiga inredning och spännande skyltfönsterutställningar med lokala konstnärer.

3. På vägen till Axel Ebbes konsthall passerar du badhuset med Fred Åbergs ”Nu badar vi” i foajén. Konsthallen är en stilren funkisbyggnad från 1935, fylld av den mångfacetterade Söderslättskonstnären Axel Ebbes skulpturer, finurliga grafik och poesi. Ta tillfället i akt och njut av konstnärens samlade verk (obs – begränsade öppettider!) innan du vandrar vidare in i Stadsparken.

4. Med 100 olika sorters träd, fågeldammar, lekplats och en vackert målad scen är Stadsparken en uppskattad upplevelse- och samlingsplats. Scenmålningen hyllar stadens fritt strövande påfåglar som gärna äntrar scenen och spelar huvudrollen så fort tillfälle ges.

5. På andra sidan den grönskande parken väntar Trelleborgs museum, ett kulturhistoriskt museum med fasta och skiftande utställningar. Utställningen ”Stadslifv” berättar om Trelleborgs långa och spännande historia från 600-talet och fram till våra dagar. I ”ÖGA mot ÖGA” får du möta individer som levde på Söderslätt för länge sedan. Är det shopping du är ute efter så bjuder museibutiken på såväl variation som överraskningar.

6. Stortorget med det pampiga gamla vattentornet och Axel Ebbes fontän ”Sjöormen”, är centralstation för både hop-on-hop-off tåget ”Palmtåget” och ”Palmbussen”, den gamla dubbeldäckaren som tar dig gratis till Smygehuk. Under tiden som du väntar på nästa avgång, ta chansen att besöka Thira – butiken med handplockade inredningsdetaljer och accessoarer från hela världen, fika hos Vattentornet Café & Bistro eller boka kvällens middag hos CasaBlanca. 

7. Vandra vidare genom köpcentrumet Valengallerian med två uttagsautomater, Apoteket och ICA Supermarket. Här hittar du också Citysamverkans medlemmar Intersport, Kicks, Eurosko, Trelleborgs Hud ocStortorget med det pampiga gamla vattentornet och Axel Ebbes fontän ”Sjöormen”, är centralstation för både hop-on-hop-off tåget ”Palmtåget” och ”Palmbussen” – den gamla dubbeldäckaren som tar dig gratis till Smygehuk. Under tiden som du väntar på nästa avgång, ta chansen att besöka Thira – butiken med handplockade inredningsdetaljer och accessoarer från hela världen, fika hos Vattentornet Café & Bistro eller boka kvällens middag hos CasaBlanca. h Hårklinik, Elon Ljud & Bild, Guldfynd, Synoptik, Gina Tricot, MQ, Subway, Clas Ohlson och Specsavers.

8. Välj nu Valengallerians södra entré och kom ut på Algatan, Trelleborgs gågata. Här hittar du bland andra Årets Butik 2019, Puls – med kläder till både fest och vardag för trendmedvetna tjejer. Längs gågatan hittar du annorlunda heminredningsprylar som palmljusstakar hos Annies Home och roliga, sköna kläder för kvinnor hos MildaMatilda. Forsbergs Optik, Salong Trend, Espresso House, Lindex, Smarteyes och Hårstudion (från juli) finns också inom bekvämt räckhåll. Mitt på gågatan bjuder Systrar & Bönor Café, Catering och B&B in dig till gågatans populäraste uteservering!

9. Vid korsningen Algatan/C-B-Friisgatan befinner du dig i stadskärnans mitt. Här står Fred Pbergs fontän ”Böst” som är en av de mest omtyckta och fotograferade statyerna i staden. ”Böst vär” betyder förresten ”dåligt väder” på lokal dialekt.

10. Gör en avstickare norrut på C-B-Friisgatan. Här hittar du Krydderiet KummIn som tillhandahåller smakupplevelser för alla sinnen, lokala smaker och Trelleborgsprodukter.

11. Modeintresserade män bör kolla extra noga i skyltfönstren, för här finns både Rozzie – renodlad herr- och ungdomsbutik, och Bengtssons – stadens äldsta herrklädesbutik med klassiska varumärken.

12. Söder om ”Böst” kan du växla pengar hos FOREX Bank eller ta ut svenska sedlar och euros i uttagsautomaten. Vill du minnas ditt besök i Palmernas stad med egendesignade palmsmycken, finns de hos Roskvist Guld. Alternativa presentartiklar hittar du hos Home Mix.

13. Gågatan avslutas/påbörjas vid Flockergatan där både Tre Lyktor och Franckes Bageri har en viktig roll i Trelleborgs gamla handelshistoria. Puben har tappat upp öl och serverat mat sedan 1906, bageriet har försett trelleborgarna med bröd och kakor i mer än ett sekel och är ett av de äldsta företagen i Trelleborg. Häng med på bageriets tidsresa genom att klicka på länken: https://www.franckesbageri.se/historik/.

14. När du fortsätter västerut på Algatan välkomnas du av klassiska Palmblads conditori och Den Lille Danske – båda med uteserveringar ut mot gatan, stadens bokhandel Söderslätts Bok & Papper, Optiker Tillgren och Studio Younique. Några steg längre bort finns Signum – Trelleborgs äldsta modehus för kvinnor med 400 kvadratmeter handplockade kollektioner.

15. Korsa Valldammsgatan och fortsätt på Algatan mot Gamla Torget. Här lockar populära Sibylla och Pinchos. Inte långt ifrån Pinchos uteservering (som finns på bakgården) hittar du S:ta Katarina klosterträdgård med ruiner efter ett Franciskanerkloster som grundades 1267. Den är också startplatsen för pilmgrimsvägen, ”Mariavägen” som är en del av pilmgrimsvägen mellan Santiago de Compostela och Nidaros.

16. Det vi i dag benämner Gamla Torg var i forna tider Trelleborgs centrum. Här fanns kyrkan i norr, klostret i söder och vattnet hämtades i brunnen på torget där det också hölls marknader och andra sammankomster. Minns du Franckes Bageri på Flockergatan? 1892 slog bageriet upp portarna i hörnfastigheten på Gamla Torget 6 som finns kvar än i dag och anses vara Trelleborgs äldsta byggnad.

17. Gå vackra Norregatan upp till S:t Nicolai kyrka som byggdes i mitten av 1200-talet och är helgad åt Sankt Nicolaus, sjöfararnas helgon. 1883 fick kyrkan sitt nuvarande utseende.

18. Sväng av till Gråbrödersgatan så anländer du strax till stadens en gång högsta punkt där man 1988 fann spåren av en ringborg från vikingatiden, en så kallad trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring. Trelleborgen som den ser ut i dag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och omges av ett härligt grönområde där du även hittar en vikingagård med långhus, grophus och odlingar. Ett vikingamuseum med utställning och butik samt ett rekonstruerat medeltida hus.

19. Från Trelleborgen vandrar du söderut mot havet och Dannegården. Byggnaden är ett av Trelleborgs paradhus, en redarvilla från tidigt 1900-tal. I dag rymmer villan ett hotell med restaurang och boutique samt en lummig, insynsskyddad trädgård. Det är också här som du kan hyra cykel.

20. Längs Strandgatan hittar du palmerna som gett Trelleborg smeknamnet ”Palmernas stad”. Palmavenyn består av 21 palmer som ger en sydländsk touch till stadens genomfartsled. Palmerna har funnits i Trelleborg sedan 1980-talet då de hämtades från Alicante i Spanien. De hänför trelleborgare och besökare från alla väderstreck och hälsar alla dem som precis har kört av färjorna i Trelleborgs hamn, och Skandinaviens största RoRo-hamn, till Sveriges sydligaste stad!

21. Dagens sista stopp är ”Ångkvarnen” som byggdes 1897 av R Helgesson som även byggde Trelleborgs Gummifabrik. I den renoverade magasinsbyggnaden huserar numera Clarion Collection Hotel Magasinet och i stora entrén kan du beskåda Johan Falkmans 66 kvadratmeter stora muralmålning som illustrerar Trelleborgs 1900-talshistoria.

Tillbaka på Trelleborg C kan du ta stadsbuss 2 till Dalabadet eller Gislövs Läge. Här bjuder stranden, fridlysta ängar och Gislövs hamn på en skön och naturnära avslutning på din shoppingvandring.

Sveriges sydligaste handelsplats med ett stenkast från ett dopp i havet. Det är Trelleborg Citysamverkan det! Våra medlemmar erbjuder ett brett utbud av varor och tjänster. Vi är stolta över vår stad och historia, våra verksamheter och lokala produkter.

Vi värnar våra besökare. Från Maglarp i väster till Smygehamn i öster – med hjärtat i Trelleborg city. Shoppa, ta en god fika, njut av dryck och mat i solskenet. Och vet du vad? Du hinner säkert också med att göra avtryck i sanden i Gislövs Läge eller på Skansarna innan det är dags att åka hem. Eller att ta en löptur i Albäcksskogen. Välkommen till oss!

Följ oss på Facebook, vi uppdaterar dig ständigt!