Hällåkra Vingård

Sydkustens smakkarta

Böljande sädesfält, havets skatter och skogens guld. Raps, potatis, rovor och rötter. Bär och svamp, sill och fasan. Trelleborg omges av landsbygd som kallas Sveriges kornbod, och där råvarorna finns – där finns även kockarna. Slå dig ner vid ett dukat bord och låt dig skämmas bort, köp med dig råvaror och lokala produkter hem, njut av snillrik pizza eller en enklare fika. Smakkartan samlar smakupplevelser för både glas och tallrik.

Det lokala näringslivet håller öppet för dig.  Fortsätt att visa omtanke genom att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma och du är sjuk.

 

Kustnära smaker

Här har du havet som granne och kan ta en paus efter en härlig strandpromenad eller besök i någon av våra fina hamnar.

Det första stoppet blir hos Restaurang Strandgatan 32 (1) där den italienska köksmästaren lagar internationell mat med äkta kärlek från Italien. Det serveras både handgjort och hemgjort och menyn speglar årstiderna där råvaror byts efter säsong. Är vi på jakt efter en strandrestaurang för hela familjen, passar  Siluett (2) utmärkt med sin meny bestående av både rustik mat och lite mer lyxig sådan. Vidare mot Gislövs hamn där vi finner strandnära Stetti Harbour Café (3) med nybryggt kaffe, goda baguetter och himmelsk glass. Hos Smyge Fiskrökeri (4) finner vi en delikatessdisk laddad med havets läckerheter och hos grannen Café Smyge (5) avnjuter vi Sveriges sydligaste fikastund allra bäst. Rundan går vidare mot Smygehus Havsbad (6) precis vid havet, som serverar närodlade skånska rotfrukter med kontinentala smaker. Avslutningsvis landar vi i Beddingestrand där modern svensk gastronomi med trevlig presentation och höga smaker präglar den mat som serveras hos Restaurang Pärlan (7) och 2:a Sandbank (8).OBS! Restaurang Pärlan är för tillfället stängd.   

Från jord till bord

För dig som älskar genuina skånska miljöer och gärna söker dig bort från staden brus är landsbygden runt Trelleborg värd en smakrik upptäcktsresa.

Vi börjar turen hos Stenmarks Lönnugn (9) där vi inte finner perfekt runda pizzor men däremot fantastiska smaker på deg som är jäst minst 24 timmar. Vidare till Lenzi – Pure Food (10) som frestar våra smaklökar med spännande matupplevelser både till lunch och fest och allt är lagat av närproducerade råvaror. Vill vi fika eller äta en lättare lunch är Hallongården (11) perfekt. De har ett café som är öppet året runt där man under oktober till mars serverar sin populära våffelbuffé, resten av året är cafédisken fylld av härliga hallonkakor av olika slag. Under sommarsäsong erbjuder de självplock av underbara bär. Hallongården vann SM i Mathantverk 2020 i kategori ’Sylt’ – Hallongårdens krusbärssylt! Kanske läge att köpa med hem?

Vi kör vidare och hittar Weinbergs (12) i en grön oas mitt bland druvklasar och rapsfält. Deras restaurang med omnämnande i White Guide är nästan ett måste. De har även en modern och rustik gårdsbistro där menyn varierar utifrån säsong och råvaror. Vill vi köpa med oss en massa delikatesser finner vi detta hos Livex (13). De säljer t ex prisbelönta olivoljor, oliver, soltorkade tomater, marmelader, parmesanost, pasta och annat gott. I genuin bymiljö med vackra omgivningar och nära till havet stannar vi även till hos Hedmans krog (14) som serverar delikata måltider av de allra bästa råvaror. Har du inte smakat en äkta traditionell spettekaka har du missat en klassisk skånesmak! Vi passar på att göra ett inköp hos Olanders Spettkakor (15). Det bästa ur havets rika gömmor av rökt och färsk fisk erbjuds hos Tullstorps Rökeri (16) och avslutningsvis stannar vi hoGrönby Gårdscharkuteri (17) och deras handgjorda charkuterier av svenska närproducerade råvaror. Allt är av högsta klass från djur som levt på bästa vis. Inga tillsatser används och allt tillverkas på plats.  

Gott i glaset

Smaken av Skåne serveras inte bara på tallriken, den gör sig synnerligen väl även i glaset. Drycker från Sydkusten serveras på restauranger i hela Sverige och vissa hittar du på Systembolaget.

Strax utanför Trelleborg stannar vi till hos Sodalicious (18) som tillverkar och säljer ekologisk hantverksläsk där alla smaker är veganska och gjorda på äkta ingredienser. Mer dryck finns hos Sydkustens Gårdsbryggeri (19) där det görs himmelsk äpplemust på egen lokal frukt och dessutom öl med inspiration från Belgien och Tyskland. Mer öl finns hos Hönsinge Hantwerksbryggeri (20) mellan Beddingestrand och Klagstorp. De brygger olika sorter – från klassiska ljusa lageröl till röd lager, india pale ale och stout. Det sista drickastoppet blir hos Hällåkra Vingård (21) där vi promenerar bland vinfälten, njuter av vin med tilltugg och mår riktigt gott.