Trelleborg Turistcenter tipsar om…

Hallongården

Ingen har väl missat att det i kommunens nordvästra hörn bubblar och spritter av både kreativitet och diverse lokalodlade läckerheter? De smakrika röda bären har blivit Hallongårdens signum, men här finns mycket mer att upptäcka. Inte minst  när sommarens bärplockning är över och ljusstöpning och julbestyr tar plats.

På Hallongården i Bodarp hittar du hallon i alla dess former, men så har det inte alltid varit.
Gården har funnits i släktens ägo i sju generationer och har ett boningshus från tidigt 1800-tal. Från början var det ett en vanlig gård med växtodling men när Kerstin Biärsjö och hennes man Johan flyttade hit 1999 blåste nya vindar in på den gamla gården.

-Vi flyttade inte hit bara för att bo utan ville verkligen göra något av gården. Med en liten gård på 18 ha måste man specialisera sig. Vi valde hallon och blev hallonodlare på heltid, berättar Kerstin Biärsjö.

– Efter några år ville vi inte bara sälja de färska bären utan även förädla hallonen. Nu har vi ca 25 produkter i sortimentet. Det är saft, nektar, marmelad, glögg, vinäger och mycket annat fortsätter Kerstin.

Numera kan kunderna fika både ute bland hallon-raderna och inne i Halloncaféet, köpa andra lokal-odlade produkter och hantverk i butiken, träffa gårdens djur och delta i olika evenemang året om. Det finns också spännande planer på expansion och nysatsningar som snart kommer att finnas på plats.

När höstmörkret drar in över slätten lyser det dock på Hallongården. I slutet på oktober börjar ljusstöpningen som blivit en populär aktivitet för både helgdagar och vardagskvällar, Ett ljusstöpningstillfälle tar fyra timmar inklusive paus med scones och marmelad då ljusen behöver svalna. Familjeljusstöpningen är extra anpassad för barn. Då stöps ljus som är lite roligare – raka ljus, grenljus och ”snurror”. På höst-lovet och utvalda dagar är det drop-in ljusstöpning.

Så ta med dig familj och vänner till Hallongården i höst och vinter. En hallonmuffins smakar gott även till varm choklad! Och varför inte passa på att köpa en lokalodlad present och ge bort som en uppskattad och god julklapp?

070-642 38 68