Trelleborgs Museum, Visit Trelleborg, Film i Skåne & Stiftelsen Smygehuk presenterar:

Sommarbio i Smygehuk

 

Den 23 juli fyller regissören och filmfotografen Jan Troell 90 år och det vill Trelleborgs Museum och Visit Trelleborg fira genom att bjuda in till en unik tillställning med utomhusbio vid anrika Köpmansmagasinet för att i gemenskap fira Jan och hans skaparkonst. Det blir två kvällar med två fantastiska filmer, biljetterna är gratis och först till kvar gäller!

Ingen fångar tiden, känslan och människan i en bild som Jan Troell. I Smygehamn med havet som granne har Jan skrivit, klippt och skapat film under många decennier – ett ovärderligt kulturarv och fantastisk filmskatt. Det är lyrik och längtan, lek och fantasi som vävs samman med nyanser i svart. Jans sätt att betrakta och skildra världen är sinnlig och oväntad. Det finns ingen tvekan om att livet är hårt och skört men vi lämnas aldrig utan hopp och drömmar. Rytmen i klippen, känsligheten i tonerna – intensiteten som ger oss oförglömliga ögonblick.

På Trelleborgs Museum hittar du en utställning om Jan Troell med guidade visningar, tisdag till fredag hela sommaren fram till 31 augusti. Du kan även se hans kortfilmer i Museets biograf Bian. Se tider och läs mer här.

 

 

Föreställningar

Bion är utomhus så ta med egen stol att sitta på, eller en skön picknickfilt! Eftersom vi inte kan råda över vädret rekommenderar vi även att du tar med passande kläder eller paraply. Buss 190 går från Trelleborg C och stannar vid Smygehuk hamnen. Parkering finns för dig som kommer med bil.

Föreställningar:

Lördag 31 juli: BANG! Director´s cut. Insläpp kl 21.15, filmstart 21.45 slut ca 23.30.

Söndag 1 augusti: Maria Larssons eviga ögonblick. Insläpp kl 21.15, filmstart 21.45 slut ca 00.

Plats: Vid Köpmansmagasinet, Smygehuk

Se karta över Smygehuk

Hämta gratis biljetter!

Gör så här: maila till visittrelleborg@trelleborg.se och skriv ”Sommarbio” i ämnesraden. Ange antalet biljetter du önskar samt vilken föreställning du vill se – Bang! eller Maria Larssons eviga ögonblick, eller om du vill gå på bägge filmerna. Vi kontaktar er som får biljetter. Du kan sedan hämta dina biljetter på Visit Trelleborgs turistcenter vid Trelleborgs Central. Biljetterna är gratis men är begränsade i antal och lottas ut*.

Trelleborgs turistcenter: Kontinentgatan 2, Trelleborg

*Filmernas rättigheter gör att evenemanget är kostnadsfritt, men rådande restriktioner begränsar antalet biljetter.

Mer om filmen:

BANG! Director´s cut

Filmen gjordes 1977 och klipptes om 2021.

Den timide kemiläraren Magnus Ejnar Hinder, en drömmare som spelar tvärflöjt i en amatörorkester, vill hellre komponera sin stora Livssymfoni än gå till skolan. Hans exhustru lägger sig i hans liv, han har ett förhållande med en teckningslärare och han förälskar sig i en gästspelande brittisk cellist. I skolan berättar man om den spårlöst försvunne adjunkten som sägs leva på orgelvinden, en man som liknar Hinder. När symfonin ska spelas i Konserthuset möter han cellisten. Hon känner som han, men är inte fri att lämna allt. Fri blir däremot orgeladjunkten, som till slut äntligen får komma till himlen.

Mer om filmen:

Maria Larssons eviga ögonblick

Filmen gjordes 2008

Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn. Fotografen Sebastian Petersson, lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon.

Jan Troell 

Foto Anders Nilsson

Eva von Hanno & Håkan Serner

Ur BANG!

Maria Heiskanen

Ur Maria Larssons eviga ögonblick

Trelleborgs Museum

På Trelleborgs museum visas både stadens historia och olika tillfälliga utställningar, varav mycket konst och konsthantverk. Under sommaren har museet öppet alla dagar klockan 10-17. Passa på att se Matz Nordells mekaniska träskulpturer, utställningen om vår hyllade filmare Jan Troell och spännande nyheter i utställningen Stadslifv. I BIAN visas Troellfilm hela sommaren. Dessutom finns en ny butik med konsthantverk, leksaker och design.

 

Se vad som händer på Skånes sydkust!

Klicka för att se Visit Trelleborgs evenemangskalender för Trelleborg med omnejd. Här kan du uppleva allt från konstutställningar och filmvisningar, till konserter, musikkryss, teatrar och evenemang för hela familjen. 

Kvällen presenteras i samarbete med: