Trelleborgen 

I Trelleborg finns det vikingar!

Ett besök på vikingaborgen Trelleborgen tar dig med tillbaka till 900-talet, då den danske kungen Harald Blåtand (på den här tiden var Skåne danskt) kämpade för att kristna och ena sitt Danavälde. Kanske utgjorde Trelleborgen med sitt strategiska läge på en höjd vid kusten, en del i hans försvarslinje?

Trelleborgen

Upptäckten av Trelleborgen i slutet av 1980- talet var sensationell. Det var den första trelleborg som hittades i Skåne. Arkeologerna konstaterade att borgen varit en ringborg med ca 140 meter i diameter. Den var förbunden med havet via en segelbar å och genomkorsad av fyra livligt trafikerade vägar. Bryggaregatan som leder norrut har samma sträckning än idag!

Länge var stadens namn en gåta. Kom det från tre Lejons borg? Tre Legohjons borg? Eller trälarnas borg? När Trelleborgen hittades, fick namnet sin förklaring, då ringborgar i Danmark kallas trelleborgar. Ordet ”trelle” syftar på de snedstävor av kluvna stockar som stöttar palissaden.

Vikingar 800- 1050 e. Kr.

År 793 anföll danska vikingar ett kloster i Lindisfarne i nordöstra England.
Därmed inleddes en period som inom svensk historieskrivning brukar kallas för vikingatiden.

Trots att perioden blev kortvarig är vikingarnas inflytande över historien stort. Bilden av dem som kringfarande sjörövare som reste runt i världen och plundrade i hornprydda hjälmar är inte riktigt sann. Människor som bodde i Norden under den här tiden, ägnade sig till största delen åt fredlig handel men de hade en förmåga att organisera och bygga nya samhällen där de slog sig ner. Många var bönder eller hantverkare på hemmaplan. Men visst är bilden av den bålde vikingen med hjälm, sköld, svärd seglandes stora drakskepp lite spännande?

Trelleborg och området i sydvästra Skåne var viktigt under vikingatiden. Här var ovanligt tätbefolkat och det har lämnat spår som vi kan ta del av än idag.

.

Upplev vikingatiden

Hur levde vikingarna? Vad åt de och hur såg sängarna ut? Och vilka kläder hade de? På Trelleborgen får du en bild av hur vikingarna levde. Detta finns att se i området:

• Trelleborgen med sin träkonstruktion – imponerande palissader, treller, krenelering och porthus – bygger på arkeologiska fynd, hantverkstradition och välgrundade gissningar

• Vikingamuseet berättar om utgrävningen av borgen. I museibyggnaden finns även Café Oden och en butik med hantverk, vikingasmycken, bärnsten, pärlor,  böcker m m.

• Vikingagården med tidsenligt inrett långhus i allt från bänkar till textiler ger bilden av en vikingafamiljs vardagsmiljö. På gården finns också grophus och odlingar.

• Medeltidshuset är också återskapat efter ett fynd på platsen.

• Dammen utanför borgen påminner om att man en gång i tiden kunde färdas med båt ända fram till palissaden. Numera huserar grodor i dammen – jättespännande att titta och lyssna på!

Året om erbjuds här bokade aktiviteter för allt från skolor till företag. Sommarhalvåret öppnar borgen upp för besökare med levande miljöer och evenemang, t ex vikingamarknad och valborgsfirande.

Besök Trelleborgen

Den guidade turen tar dig tillbaka tusen år i tiden med spännande historier om allt från vikingaslag till vardagsliv. Sommartid erbjuder Trelleborgen aktiviteter för både stora och små – sagor, runskrift, vikingalekar, smide, hantverk, matlagning, bågskytte m m.

Varje år andra helgen i juli fylls Trelleborgen av tillresta vikingar. Då är det marknad, vikingabröllop och ”Slaget om Trelleborgen”.

Hitta hit