Skåneleden

130 mil underbar natur väntar på dig! Skåneledens 5 delleder ger dig en chans att uppleva Skånes omväxlande natur och rika kulturutbud. Välj bland 100 etapper och ge dig ut i det skånska landskapet – över dagen eller för en längre vandring.
Skåneleden är uppdelad i fem delleder utifrån geografiskt område och naturens karaktär. Välj om du vill vandra längs kust eller inland och utforska den delled som tilltalar dig mest.

Skåneleden – följ de orangea skyltarna

Hela Skåneleden är märkt med karaktäristiska orangea skyltar, vilket gör det enkelt att hitta även i den lite tuffare terrängen. Besök gärna Skåneledens egen hemsida, skaneleden.se, som är full av matnyttig information. Där kan du även planera din resa i detalj med hjälp av kartor och information om anslutande bussar och tåg.

Region Skåne är ledhuvudman för Skåneleden och driver utvecklingen av leden framåt. De är även ansvariga för kommunikation och marknadsföring av leden. Stiftelsen Skånska Landskap ansvarar för förvaltningen av leden på uppdrag av Region Skåne och det är ledansvariga i respektive kommun som ansvarar för all praktisk hantering utmed leden.

Skåneleden går i stor utsträckning på privatägd mark. Det är tack vare de omkring 1000 markägare utmed Skåneleden som har godkänt att just vandrare får färdas över deras mark som möjliggör leden. Visa respekt för naturen och leden och läs gärna på om Allemansrätten för att veta vad som gäller när du är ute på tur.  Skåneleden går genom 32 kommuner. I Trelleborg startar Nord till Sydleden på kontinentplan precis söder om Touristcenter. Här kan du även köpa Skåneledskartor över disk.

Bekväma lägerplatser – helt utan kostnad

Längs Skåneledens vandringsleder finns välskötta lägerplatser med bekvämligheter som gör vandringen enklare och roligare. På de flesta ställen finns såväl vindskydd och toaletter som eldstäder, ved, soptunnor och informationstavlor. Och som om inte allt detta vore nog – alltihop är helt utan kostnad och står fritt för alla att använda! För mer ingående information, besök gärna Skåneledens egen hemsida: skaneleden.se

Kust – kustleden

Skåneleden Kust till kust sträcker sig från Sölvesborg i öster till Ängelholm och Båstad i väster. Här får du uppleva alltifrån vandring i vildmark i de nordostskånska skogarna, stilla skogssjöar i snapphanarnas rike och dramatiska kustklippor på Bjärehalvön.

Läs mer här.

 

 

 

Nord – Sydleden

Skåneleden Nord till Syd går från Hårsjö (strax väster om Vittsjö) i norr till Trelleborg i söder. Längs leden får du uppleva de djupa Göingeskogarna i norra Skåne och unik slottsmiljö kring Hovdala. Längre söderut finner du stadsnära vandringsupplevelser i öppna savannmiljöer och vackra godslandskap.

Läs mer här.

 

 

 

Ås – åsleden

Skåneleden Ås till ås löper från Åstorp vid Söderåsens fot till Brösarp på Österlen i nordöstra Skåne. Här passerar du mäktiga bokskogar och raviner, storslagna Söderåsens nationalpark och upplevelserika strövområden i ett böljande landskap.

Läs mer här.

 

 

 

Österlenleden

Skåneleden Österlen tar dig med på en vandring på Österlen i sydöstra Skåne. Här väntar pittoreska fiskelägen, milslånga vita stränder, Stenshuvud nationalpark, porlande vattendrag och lummiga bokskogar.
Läs mer här.

Öresundsleden

Skåneleden Öresund löper från Utvälinge i norr till Bulltofta i söder. Samt en rundvandring vid Falsterbohalvön. Överallt får du njuta av magnifik havsutsikt, spännande naturreservat och närhet till service. Några höjdpunkter längs leden är Kullaberg, Sofiero slott, Glumslövs backar och strandvandring vid Skanör och Falsterbo.
Läs mer här.

Vattenriket

Skåneleden Vattenriket slingrar sig 15 mil från Bökestad vid Blekingegränsen till Drakamöllan på Österlen och stå helt klar 2023. De första fyra färdiga etapperna leder dig från lummigt inland ut till kargt kustlandskap och passerar ett stort antal mysiga tätorter med rikt utbud.

Läs mer här.