Vikingar 800-1050 e. Kr.
År 793 anföll danska vikingar ett kloster i Lindisfarne i nordöstra England.
Därmed inleddes en period som inom svensk historieskrivning brukar kallas för vikingatiden.

Trelleborg och området i sydvästra Skåne var viktigt under vikingatiden. Här var ovanligt tätbefolkat och det har lämnat spår som vi kan ta del av än idag.

TRELLEBORGEN
Vikingaborgen Trelleborgen tar dig med tillbaka till 900-talet, då Harald Blåtand kämpade för att ena sitt Danavälde.
På en runsten i Danmark står det att det var han som enande danerna och gjorde dem kristna. Kanske utgjorde Trelleborgen med sitt strategiska läge på stadens högsta punkt vid kusten en del i hans försvarslinje? På stadens högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring. Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus – även det funnet på platsen.
TRELLEBORGS MUSEUM
”Öga mot öga” är en unik, stående utställning på Trelleborgs museum som tar med dig på en resa med start i vikingatiden och bakåt. Här kan du bland annat se skalenligt rekonstruerade modeller av den omskrivna handelsresande vikingen och ”Drottningen från Vemmerlöv. Vem var mannen du står öga mot öga med? En berest handelsman som hade sina tänder som visitkort. Eller vad ska man tro? Han är i alla fall världens mest kände trelleborgare, omnämnd i böcker och tidskrifter över hela jordklotet. Skateholmarnas 7000-åriga gravar ger ett unikt vittnesbörd om människor som du och jag, med samma känslor men med helt andra förmågor.