I vikingars spår

Mytomspunna vikingar mitt i Trelleborg

År 793 anföll danska vikingar Lindisfarne i nordöstra England. Därmed inleddes vikingatiden, en kortvarig men inflytelserik period i svensk historia. Bilden av vikingarna som kringresande plundrare i hornprydda hjälmar är dock inte riktigt sann. De flesta boende i Norden var bönder eller hantverkare och ägnade sig till största delen åt fredlig handel.

Trelleborg och området i sydvästra Skåne var viktigt under vikingatiden. Här var det ovanligt tätbefolkat och det har lämnat spår som vi kan ta del av och uppleva än idag.

Fyndet av Trelleborgen

På Trelleborgs högsta punkt fann man 1988 spåren av en ringborg från vikingatiden, en s.k. trelleborg. Med fyndet av borgen fick även stadens namn sin förklaring. Ringborgar i Danmark kallas för trelleborgar, där ”trelle” syftar på de snedsträvor av kluvna stockar som stöttar palissaden.

Rekonstruktionen av Trelleborgen stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats, mitt inne i den moderna staden, och rymmer även ett rekonstruerat medeltida hus.

Upplev vikingatiden

Vad åt vikingarna? Hur såg sängarna ut och vilka kläder hade de? Ett besök på Trelleborgen tar dig med tillbaka till 900-talet och hur vikingarna levde. Allt detta kan du uppleva.

Trelleborgen

Trelleborgen med sin träkonstruktion av imponerande palissader, treller, krenelering och porthus – bygger på arkeologiska fynd, hantverkstradition och välgrundade gissningar.

Vikingamuseet

Vikingamuseet berättar om utgrävningen av borgen. I museibyggnaden finns även Café Oden och en butik med hantverk, vikingasmycken, bärnsten, pärlor, böcker m.m.

Vikingagården

Vikingagården med ett tidsenligt inrett långhus i allt från bänkar till textiler ger bilden av en vikingafamiljs vardagsmiljö. På gården finns också grophus och odlingar.

Medeltidshuset

Medeltidshuset är rekonstruerat och återskapat efter ett fynd på samma plats som lämningarna av trelleborgen.

Dammen

Dammen utanför borgen påminner om att man en gång i tiden kunde färdas med båt ända fram till palissaden. Numera huserar grodor i dammen – jättespännande att titta och lyssna på!

Aktiviteter

Året om erbjuds bokade aktiviteter för allt skolor och företag. På sommarhalvåret öppnar borgen upp för alla, med levande miljöer och evenemang, ex. en vikingamarknad och ett valborgsfirande.

Besök Trelleborgen

Den guidade turen tar dig tillbaka tusen år i tiden med spännande historier om allt från vikingaslag till vardagsliv. Sommartid erbjuder Trelleborgen aktiviteter för både stora och små – sagor, runskrift, vikingalekar, smide, hantverk, matlagning, bågskytte m.m. Varje år andra helgen i juli fylls Trelleborgen av tillresta vikingar. Då är det marknad, vikingabröllop och ”Slaget om Trelleborgen”.

Se vad som händer på Trelleborgen

”Öga mot öga” på Trelleborgs museum

”Öga mot öga” är en unik, stående utställning på Trelleborgs museum som tar dig med på en resa från vikingatiden och bakåt. Se skalenligt rekonstruerade modeller av den omskrivna handelsresande vikingen och Drottningen från Vemmerlöv. Skateholmarnas 7000-åriga gravar ger en unik vittnesbörd om människor som du och jag, med samma känslor men med helt andra förmågor.

Läs mer om utställningen ”Öga mot öga”

Harald Blåtand och tips på utflykter

Landskapet runt Trelleborg bär spår av människor som levt här under tusentals år. Inte minst kvarlevor från vikingatiden finns att hitta på slätten, längs kusterna och t.o.m. inne i Trelleborgs stad. Det var här den mäktige vikingakungen Harald Blåtand byggde sina trelleborgar för att ena sitt Danavälde. Det var här asatron övergick i kristendom. Lär dig mer om Harald Blåtand och se tips på fler utflyktsmål i vikingarnas spår.

Läs mer om Harald Blåtand och olika utflykter