I kung Harald Blåtands rike
Landskapet på runt Trelleborg bär spår av människor som levt här under tusentals år. Inte minst kvarlevor från vikingatiden finns att hitta på slätten, längs kusterna och t o m inne i Trelleborgs stad. Det var här den mäktige vikingakungen Harald Blåtand byggde sina trelleborgar för att ena sitt Danavälde. Det var här asatron övergick i kristendom. Det var här runstenar skapades, strider och slag ägde rum och människor levde och älskade för 1000 år sedan.

Inget annat område i hela Norden uppvisar en sådan kyrkotäthet som sydvästra Skåne. Kyrkorna är ett bevis på att befolkningstätheten var hög. Dagens Danmark bestod under den sena vikingatiden av olika mindre kungadömen. Omkring år 980 skapade Harald Blåtand ett enat kungadöme och införde bl a kristendomen i området. Skåne var under den här tiden danskt och löd under den danske kungen. Genom att anlägga så kallade trelleborgar, ringborgar för stora garnisoner, manifesterade han makten i landskapet. Den återskapade delen av Trelleborgen i Trelleborg ligger idag på exakt samma plats där den en gång anlades.
Det finns även en hel del runstenar i området. Runstenen i Tullstorp är en av Skandinaviens bäst bevarade.
”Klibir och Åsa reste kummel. Dessa efter Ulf”.
Texten finns att läsa på runstenen som är placerad i minneslunden på Tullstorps kyrkogård. Förutom runtexten föreställer stenen ett ståtligt djur och ett skepp. Stenen tillhör det forna Danmarks allra största och vackraste bild- och runstenar. Den är daterad till Harald Blåtands tid ca 980 e.Kr.
Vikingaborgen Trelleborgen, vikingastaden på Fotevikens Museum, Uppåkra utanför Lund och VikingaTider i Löddeköpinge är de stora vikingatida besöksmål i området.

Det finns mycket mer att upptäcka om du vill ge dig ut på en utflykt i området
DALBY KYRKA: En av Skandinaviens äldsta stenkyrkor. Mittskeppet började byggas under slutet av 1000-talet och det stora västtornet uppfördes i början av 1100-talet. Rester efter en klosterlänga finns norr om kyrkan. Se på karta.
TORNA HÄLLESTAD KYRKA & RUNSTENAR: I den östra delen av kyrkans yttermurar finns tre runstenar som omtalar ett slag på 980talet. Kyrkan har vackra kalkmålningar från 1400-talet. Se på karta.
UGGLARP VIKINGAGRAV: Direkt intill gården ligger Skånes näst största s.k. skeppssättning från den yngre järnåldern. Ett stort antal stenar bildar en skeppsform. Se på karta.
RUNSTENEN I VISSMARLÖV: Består av en kort runtext och en primitivt tecknad djurfigur. Texten har tolkats som ”Tord högg dessa runor”. Se på karta.
FOSIE RUNSTEN: Framför Fosie kyrka står en runsten från sent 900-tal. Kyrkan är medeltida men är kraftigt ombyggd. Se på karta.
FUGLIESTENARNA: Två runstenar från vikingatiden. Den ena står invid kyrkans torn, den andra i en trädgård på toppen av en gravhög ca 60 meter nordost om kyrkobyggnaden. Liten murtrappa från landsvägen leder in till trädgården. Se på karta.
KÄMPINGE VALL: Från stranden vid Kämpinge går en lång jordvall rakt upp mot Kämpinge by. Vallen är från 1000-talet. Bärnstensmuseet bredvid vallen är värt ett besök. Se på karta.
JORDBERGA RUNSTEN: Denna runsten från ca 980 finns i dag i Jordeberga park. Texten berättar om en person som byggt en bro. Se på karta.
TULLSTORPS RUNSTEN: En av Sydskandinaviens vackraste i sitt slag från vikingatiden. Den står inne på kyrkogården där du också hittar en rundvandring som lär dig mer om stenen och Söderslätt på vikingatiden. Se på karta.