Pumpasoppa

Pumpasoppa

Joannas pumpasoppa med rostade mandlar

 

INGREDIENSER

Pumpasoppa:
500 g pumpa. Joanna använde butternut och Hokkaido
2 st rödlök
Färska örter
Rapsolja
Salt
Peppar
2 dl vitt vin
5 dl kycklingfond, använd grönsaksfond för vegetariskt/veganskt alternativ
Salt
Peppar
Ev. vatten

Persiljeolja:
5 dl rapsolja
100 g persilja

Krispig salvia:
100 g smör
20 st salviablad

 

SÅ HÄR GÖR DU:

Pumpasoppa:
Börja med att skala pumpan och gröp ur fröna – spara fröna för att sedan rosta till topping. Dela pumpan i ca 5cm stor bitar och lägg på en plåt.
Skala och dela även löken och lägg tillsammans med pumpan. Gnid in pumpan och löken med ca 2 msk rapsolja, salta och peppra och toppa med färska örter – här valde Joanna 2 kvistar timjan och 5 färska lagerblad.
Baka i nedre delen av ugnen på 175 C i 30 min eller tills mjuka.
Värm vinet i en kastrull tills det fått ett uppkok. Tillsätt kycklingfonden och pumpan och låt koka i 5 min. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar och ev mer vatten för konsistens. Toppa med rostad mandel, rostade pumpafrö, persiljeolja och krispiga salviablad.
Servera gärna med nybakt bröd med salviasmör (sparat från receptet) eller ljummen sockerkaka med brynt salviasmör till efterrätt.

Rostade pumpafrön:
Tvätta de pumpafrön du rensat ur pumpan. Blanda med olja och salt och rosta på 175 C i ca 20 min, rör om då och då så de ej bränns.

Persiljeolja:
Hacka persiljan grovt och lägg i en behållare med hög kant så du sedan kan mixa med stavmixer. Värm oljan i en kastrull till 70 C. Häll oljan över persiljan och mixa i 1 min med stavmixer. Sila sedan av oljan och häll upp på flaska. Förvara i kyl för bästa hållbarhet.

Krispig salvia:
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt salviabladen och rör runt tills smöret brynts. Ta upp salvian och låt rinna av på papper. Förvara i lufttät burk. Det brynta salviasmöret är sedan gott att antingen baka en sockerkaka till efterrätten med eller gratinera en baguette med.

Receptet kommer från Hällåkra vingård

Fler recept från våra matkreatörer finns här:

Fler recept

Hallonpaj

Hallonpaj

Annas knäckiga hallonpaj

INGREDIENSER

150 gr smält smör
3 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
En nypa salt
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl ljus sirap

Fyllning
12 dl hallon
1-2 msk strösocker
1-2 msk potatismjöl

Så här gör du:

Sätt ugnen på 180 grader. Rör ihop det smälta smöret och sirapen med de torra ingredienserna.
Vänd ihop fyllningen försiktigt och lägg i en ugnssäker form. Smula degen över fyllningen och grädda i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

Receptet kommer från Hallongården. 

Fler recept från våra matkreatörer finns här:

Fler recept

Blomkålsoppa

Blomkålsoppa

Simons blomkålssoppa med Salsicca

INGREDIENSER

1 blomkålshuvud
3 schalottenlökar
2 klyftor vitlök
1 äpple
4 dl mjölk
4 dl vatten
2 msk gräddfil
2 msk smör
2 msk olivolja
1 färskkorv, salsiccia eller annan typ
6 salvia blad
4 syltade gröna tomater

Så här gör du:

Skölj blomkålen och dela den i 4 lika stora delar. Spara de gröna täckbladen från roten på blomkålen.
Skala och hacka upp 2 schalottenlökar och vitlöken i tunna strimlor.

Fräs lök och vitlök i lite olja utan att det tar färg, tillsätt blomkålen samt vatten och mjölk. Koka tills blomkålen är helt mjuk, ca 20 minuter. Tillsätt ev. lite vatten om det behövs. Blomkålen ska hela tiden vara täckt.

Sila blomkålen men spara lite av kokvattnet. Mixa i en blender, smaka av med olivolja, smör och salt. Styr konsistensen med det sparade kokvattnet.

Tärna upp äpple i små tärningar. Sprätt upp färskkorven och ta ut färsen från skinnet. Finhacka schalottenlöken och salvian.

Stek färsen hastigt i en varm panna med lite olja, tillsätt lök, blomkålsbladen och äpplet. Avsluta med en liten klick smör, salvia, salt och peppar. Servera med gröna syltade tomater.

 

GRÖNA SYLTADE TOMATER

1 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten
1 dl socker
Gröna tomater

Så här gör du:

Värm upp vinäger, vatten och socker under uppvispning. Låt svalna till ca 37 grader och slå över tomaterna. Lägg i en syltburk. Har du inte gröna tomater så funkar det fint med vilken tomat som helst.

Receptet ger ca 4 portioner

Receptet kommer från Weinbergs.

Fler recept från våra matkreatörer finns här:

Fler recept

Fredriks Rullrån

Fredriks Rullrån

Mat på skånska - Fredriks Rullrån

Härliga klassiska rullrån är så otroligt gott! Du kan äta dem precis som de är, men receptet kan också användas till att göra korgar och glasstrutar att fylla med godsaker. Om du vill piffa upp dem kan du doppa dem i choklad eller fylla med smaksatt grädde.

INGREDIENSER TILL CA 20 RULLRÅN:
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk äkta vaniljpulver, eller  1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda socker, vanilj, mjöl och kallt vatten till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret.
3. Värm rånjärnet på båda sidor på spisplatta  på medelvärme och smörj det första gången med smör.
4. Klicka i ungefär 1-2 msk smet. Grädda rånen guldgula på båda sidor och rulla ihop dem så fort de är färdiggräddade.

OM FREDRIK
Fredrik Nylén blev inspirerad av sin gammelmormor till att börja baka. 2013 kom han 2:a i Tv-programmet Hela Sverige bakar. Fredrik bloggar på tidningen Hembakats hemsida och även frilansat en del. Han har även släppt en bok, ”Fredriks fika”.
Fredriks mamma har bott i Trelleborg . Ett fint hus vid Östra stranden där Fredrik ofta var och njöt av havet och allt fint som finns här

Fler Recept från Fredrik Nylén

Brännesnuda

Brännesnuda

Mat på skånska - Brännesnuda

“Rejält med riven pepparrot gör att den här köttsoppan bränner till duktigt i näsan!” Eller i ”snudan” som en riktig skåning skulle uttrycka det. Brännesnudan är en skånsk husmansklassiker som tyvärr fallit lite i glömska. I denna värmande soppa använder du dig av rimmat sidfläsk och generösa mängder kål och rotfrukter. En riktig vinterrätt.
Ingredienser (4 personer)

1,5-2 kilo rimmad bog
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1/4 vitkålshuvud
4 morötter
2 gula lökar
1 palsternacka
1⁄2 rotselleri
1 purjolök
1 knippe persilja
1,5 l vatten
100 g smör
1 dl havregryn
Pepparrot
Salt och peppar

Gör så här:

Skala och dela två morötter och två lökar i mindre bitar.
Koka dessa tillsammans med bogen och kryddorna i cirka åtta timmar eller tills köttet släpper från benet. Skumma av under tiden.
Lyft upp bogen och skilj köttet från benet.
Skär köttet i tre centimeterstora kuber.
Sila fonden och koka upp igen tillsammans med två färska morötter, purjolök, palsternacka, rotselleri, vitkål och persilja. Koka i ungefär tio minuter. Grönsakerna ska fortfarande ha tuggmotstånd.
Tillsätt smör och havregryn. Låt koka i ytterligare två minuter.
Servera köttet med spadet innehållande alla grönsakerna och tillsätt finriven pepparrot vid servering (som bränner till i ”snudan” av pepparroten, därav namnet brännesnuda).
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna tillsammans med dillkokt och smörvänd potatis