Vegansk senapssill

Vegansk senapssill på aubergine

 

Grundrecept på inlagd aubergine-sill:

1 dl ättika
2 dl strösocker
2 dl vatten
3 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
0,3 kg aubergine
0,5 st rödlök
1 st morot

Gör så här, dag 1

Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
Dela auberginen på längden och skär den i ca 1/2 cm tunna skivor. Skala och skiva löken och morötterna.
Lägg grönsakerna i den varma lagen, låt svalna och dra i kylen över natten.

 

Dag 2

Ingredienser

3 msk skånsk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl färsk dill
1 dl rapsolja
vitpeppar & salt

Gör så här:

Vispa ihop senap, socker och vinäger.
Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
Rör ner dillen och smaka av med salt och peppar.
Häll av lagen från auberginen och blanda ner senapssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

 

Servera med potatis

Receptet kommer från: Smygehus Havsbad

Fler juliga recept från Trelleborg finns här:

Melvins Mojitosill

Pärlans Gravade lax

Pärlans Gravade lax

Fänkåls- och cognacsgravad lax

 

INGREDIENSER

1 sida lax
4 cl cognac, Grönstedts VSOP
1 dl brun farin
1 dl strösocker
1 dl salt
1 tsk rostade fänkålsfrön
1 tsk dillfrön

Så här gör du:

Lägg laxsidan med skinnskidan nedåt i en form. Gnid in cognac i laxköttet. Blanda socker, salt och brun farin i en skål. Gnid in laxen med det. Toppa med dill- och fänkålsfrön.
Lägg över plast och ställ in i kyl i 3 dygn. Vänd laxen efter 1 dygn, vänd tillbaks efter 2 dygn.

Receptet kommer från: Restaurang Pärlan

Fler juliga recept från Trelleborg finns här:

Alexanders veganska senapssill

Julspjäll

Julspjäll

Grönby julspjäll

INGREDIENSER

800 gram svålfri fläsksida
3 tsk havssalt
1,5 tsk socker
2 tsk nymald/krossad svartpeppar
0,5 tsk fänkålsfrö
10 krossade kryddnejlikor
3 msk färsk, riven ingefära
1 msk rivet apelsinskal
4 pressade vitlöksklyftor

Såhär gör du:

Blanda alla kryddor och gnid in fläsksidan noga.
Lägg i plastpåse i kylen 3 dygn och vänd paketet varje dygn.
Ta ut fläsksidan ur påsen torka försiktigt med hushållspapper, lägg i eldfast form och baka i ugn  120˚C ca 1,5 tim eller tills den känns helt mör när man sticker en tandpetare i den.
Låt svalna och kan förvaras i kyl en vecka.

TILLBEHÖR

Gräddstuvad grönkål
300 gram grönkål
100 gram purjolök
4 dl vispgrädde, 40%
4-6 kokta skivade potatisar
1 msk smör
salt & nymalen svartpeppar

Repa grönkålen och dela i bitar. Blanchera genom att doppa kålen i kokande saltat vatten några
ögonblick och rinna av i sil.
Låt grönkål, purjo och potatis värmas i en kastrull med smör utan att ta färg. Häll på grädde och
koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar

Grönkåls chips
200 gram grönkål
1 msk olivolja
salt

Repa kålen som ovan. Blanda noga med olivolja. Värm på plåt i varmluftsugn under galler så kålen
inte blåser iväg, ca 130˚C ca 5 min eller tills kålen känns krispig. Salta lätt. Kan förvaras torrt ett
par dagar.

Colman´s glaze
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 dl Colman´s senapspulver
1 nypa salt

Blanda alla ingredienser i kastrull och låt sjuda under omrörning tills sockret smält.
För servering skär fläsksidan i grova skivor och stek/värm i grillpanna, pensla med glaze och
servera med kålen.

 

Till ca 4 personer.

Receptet kommer från Grönby Chark 

Fler juliga recept från Trelleborg finns här:

Pärlans gravade lax

Mojitosill

Mojitosill

Melvins Mojitosill

INGREDIENSER

500 g sillbitar
3 dl vatten
1 hg socker
5 cl ättika
5 cl vit rom
1 st lime
30 g myntablad

Så här gör du:

Skiva limen & ta bort eventuella stjälkar från myntabladen.
Blanda romen med vatten, socker & ättika.
Värm upp blandningen i en kastrull & låt koka i 1-2 minuter.
Kyl ner lagen tills den är kylskåpskall.
Lägg i sillbitarna, myntan & den skivade limen.
Låt sillen dra i minst 1 dygn.
Vid servering garnera med skivad lime & myntablad

Receptet kommer från Hotel Dannegården.

Fler juliga recept från Trelleborg finns här:

Victors julspjäll

Tryfflar

Tryfflar

Bawis tryfflar

INGREDIENSER

150 gr mörk choklad
1 dl grädde
10 gr smör
1 msk vaniljpulver

Så här gör du:

Koka upp grädden. Hacka och smält chokladen i grädden ( rör om).
Blanda ner smöret. Häll i valfri form och sätt in i frysen.
För en mjukare tryffel häll i 1 dl grädde extra. Tryffeln förvaras i frysen.

Bawis tips är att garnera med bär och sprinkla över guldpulver för dekoration.
Guldpulver finns i de flesta större matvarubutikerna.
Använd en liten pensel och sprinkla över pulvret.

Receptet ger ca 10  tryfflar.

Receptet kommer från Slättarps Gård.

Fler recept från våra matkreatörer finns här:

Fler recept